Dzieki serdeczne
Skręcony staw kolanowy i zerwane wiązadła
Zwiń
X
-
Skręcony staw kolanowy i zerwane wiązadła
Kiedyś musiał być ten pierwszy raz, tylko dlaczego ja :?:
W środę podczas meczu skręciłem prawy staw kolanowy, banalna sytuacja, bieg, cały ciężar ciała na prawej nodze, wpada na mnie koleś, całe ciało skręca w lewo, a prawa noga od kolana w dół zostaje w miejscu. Słychać tylko chrupnięcie i już wiem że dla mnie mecz się skończył. W sumie mogę dalej chodzić ale kolana zgiąć już nie.
Dzień później wizyta u ortopedy, prześwietlenie RTG i kości całe. Jak panu nie przejdzie przez tydzień proszę się zgłosić ponownie. Mowię OK.
Mija kolejny dzień i coś jest nie halo. Prawa noga jakby przybrała na masie. Mówię dobra, jest piątek jak dziś mnie lekarz nie zobaczy to nie wiem co będzie w weekend. Znowu wizyta u ortopedy, tym razem inny, popatrzył, pomacał, poszarpał i na koniec wbija w kolano sporą strzykawę z duża igłą. Wysysa pełną sztrzykawę pełną czerwonego płynu. Ma pan krew w kolanie, zakładamy gips. I tym sposobem mam metrowej długości gips na całej prawej nodze, nie jestem już specjalnie mobilny, nie mogę też siedzieć w samochodzie na przednich siedzeniach bo się nie mieszczę. Zdjęcie gipsu za 2 tyg i rehabilitacja.
Co dalej? Ktoś zna inne przypadki z życia?
Pod koniec stycznia miałem jechać w Alpy, białe szaleństwo i te sprawy. Dam radę? Nie dam? Pewnie nie.
Ale pamiętajcie, SPORT TO ZDROWIE
-
-
Zrób rezonans, usg, tomografię.Idź do jeszcze do jednego - dwóch lekarzy zeby skonsultować.
Narty sobie odpuść.
Dwa tygodnie w gipsie "uwsteczni" ci nieco sprawność nogi, więc zanim noga dojdzie jako takiej sprawności to troche minie.
O nartach możesz pomyśleć najwcześniej w przyszłym sezonie. Żaden inny sport nie powoduje takich przeciążeń kolan jak narty - a skręcić staw kolanowy na nartach jest dużo łatwiej niż grając w piłkę.
W ramach rehabilitacji polecam rower.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4Zrób rezonans, usg, tomografię.Idź do jeszcze do jednego - dwóch lekarzy zeby skonsultować.
Narty sobie odpuść.
Dwa tygodnie w gipsie "uwsteczni" ci nieco sprawność nogi, więc zanim noga dojdzie jako takiej sprawności to troche minie.
O nartach możesz pomyśleć najwcześniej w przyszłym sezonie. Żaden inny sport nie powoduje takich przeciążeń kolan jak narty - a skręcić staw kolanowy na nartach jest dużo łatwiej niż grając w piłkę.
W ramach rehabilitacji polecam rower.
Moim zdaniem USG powinienes zrobic(tylko nie wiem czy gipsu nie trzeba by wtedy zdjąć).Kondziu
OCP
Komentarz
-
-
lockin, znam ten ból. Ja miesiąc temu złamałem kość strzałkową (całe szczęście bez przemieszczenia, odłamów etc). Mam lewą nogę w szynie za kolano. W poniedziałek daj latający potworze spaghetti zdjęcie i jako taki powrót do normalności. Już czuję jak zmniejszyła mi się noga w gipsie, także nie jesteś sam!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lu5aszco za baran lekarz ze nie zlecil badania USG
lu5asz, jesteś lekarzem żeby wiedzieć co trzeba zrobić a co nie/
bezgranicznie wierzysz w wyniki badań dodatkowych?
naczytałeś się pierdół w internecie i uważasz że możesz obrażać ludzi którzy skończyli studia i zrobili specjalizację?
wiesz jaki jest badań dostępnych w koszyku NFZ?
naprawdę myślę,że zamiast uprawiać hejterstwa i głupich wypowiedzi czasem trzeba się zastanowić i nie pisać jak się nie ma nic konstruktywnego do powiedzenia
to czy więzadła są uszkodzone można stwierdzić prostą próbą podczas badania fizykalnego i niejednokrotnie nie potrzeba do tego USG
pomijam wiarygodność takiego badania w okolicznościach wysięku w stawie i obrzęku tkanekprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
piotrek_gdy, wśród Polaków najwięcej jest prawników i lekarzy - mój profesor od prawa konstytucyjnego powtarzał to praktycznie na każdych zajęciach i nie sposób się z nim nie zgodzić.
lockin, umówiłeś się już do ortopedy na zdjęcie gipsu? W Gdańsku umówiłem wizytę 3 tygodnie temu na poniedziałek i to dzięki temu, że Pani w rejestracji była bardzo wyrozumiała, bo zbliża się koniec roku i generalnie z terminami jest krucho.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RafalekMlockin, umówiłeś się już do ortopedy na zdjęcie gipsu? W Gdańsku umówiłem wizytę 3 tygodnie temu na poniedziałek i to dzięki temu, że Pani w rejestracji była bardzo wyrozumiała, bo zbliża się koniec roku i generalnie z terminami jest krucho.
Co do kolana to na necie znalazlem takie coś:
Zerwanie więzadeł krzyżowych - diagnoza
Przy rozpoznaniu, po wywiadzie z pacjentem, wykonuje się dwa testy: Lachmana oraz tzw. pivot shift. Pierwszy z nich wymaga ułożenia chorego na plecach. Wykonujący badanie lekarz podnosi kolano i ustawia je pod kątem 20-30 stopni. Następnie wykonuje ruchu do przodu i do tyłu. U zdrowej osoby więzadło nie pozwoli na nadmierne przesuwanie kończyny. Drugie z badań tzw. pivot shift polega na wyprostowaniu nogi i przekręceniu stopy do wewnątrz. Przy nacisku i wywołaniu "koślawości" w kolanie w zmienionej kończynie pojawi się "podwichnięcie" bocznego kłykcia kości piszczelowej w stosunku do udowej. Zazwyczaj pojawia się przy odchyleniu pod kątem 20-40 stopni.
Mimo że wyniki obu testów zazwyczaj nie pozostawiają wątpliwości konieczne jest badanie obrazowe (zazwyczaj rezonans magnetyczny ). Czasem zaleca się także artroskopię, czyli wziernikowanie stawu.
Komentarz
-
-
lockin, spróbuj w mniejszych miejscowościach w okolicach Wrocławia, może w Opolu? Może nie będzie aż takich kolejek. A co do obawy o zerwanie więzadeł, lepiej porozmawiaj o tym z lekarzem. Doktor Google to akurat nic dobrego, czasem Cię niepotrzebnie martwi, a później w gabinetach słychać niestworzone historie.
Komentarz
-
-
lockin,
a doczytałeś, że są też więzadła poboczne, torebka stawowa, mięśnie i kilka innych struktur stabilizujących staw poza łąkotkami?
nie sugeruj sie tym co piszą w internecie- nie wiem kim jesteś z zawodu ale na pewno w twoich zawodowych sprawach też napotykasz internetowe bzdury
to co jest zalecane- spójrz na to w ten sposób - ktoś za to płaci - i chodzi o to żeby za pacjenta jak najwięcej kasy wyciągnąć
można też zlecić PET, badanie płynu z jamy stawowej czy maziówki albo artroskopię - zalecenia przychodzą do nas z zachodu i kształtują się "pod ubezpieczenie"
problemem jest trafność pierwotnej diagnozy- bo jakiekolwiek badania by ci nie wykonali - ktoś to musi zinterpretować i wdrożyć leczenie
jakkolwiek by nie było- postepowanie polega albo na unieruchomieniu albo na operacji
IMHO z mojego dwudziestoletniego doświadczenia zawodowego możesz zapomnieć o nartach i sportach extremalnych/kontaktowych na dłuższy czas
to czy leczysz się w Luxie czy w ramach refundacji NFZ ma najmniejsze znaczenie bo i tak jeśli zechcesz się operować to albo w ramach NFZ z dłuuugą kolejką albo z własną kasę
w ramach dobrej rady - nie sugeruj się proszę portalami typu "dobry lekarz" bo to co tam jest wpisywane ma się nijak do fachowości lekarzy
[ Dodano: Nie 14 Gru, 14 14:19 ]
RafalekM,
Stańczyk już to mówił :lol:
prorok jaki czy co? :Pprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
piotrek_gdy, możliwe, nawet bardzo .
lockin, jesteśmy w tej samej sytuacji widzę, bo mi fizjoterapeuta powiedział, że w tym sezonie na pewno nie pojadę na narty, a co do reszty sportów czeka na info od ortopedy, kiedy się odgipsuję. Mam nadzieję, że po 4 tygodniach nie usłyszę, że następne dwa muszę nosić do ustrojstwo na nodze.
Komentarz
-
-
nie wiem jaki wam załozono gips ale warto zainwestować w Johnsona bo jest o wiele lżejszy i mniej obciąża stawy biodrowe i kręgosłup :wink:
Zamieszczone przez RafalekMMam nadzieję, że po 4 tygodniach nie usłyszę, że następne dwa muszę nosić do ustrojstwo na nodze
nie zapominajcie o elewacji kończyny :wink:przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
Jestem już po wizycie, tym razem Katowice. Dostałem skierowanie na USG ale dopiero jak zdejme gips, czyli za 2 tygodnie. Zależnie od wyników USG mam dostać również skierowanie na rezonans. I tym sposobem będę się męczył kolejne 2 tyg uziemiony gipsem, bo chodzić też nie mogę (chociaż mam 2 kule).
Komentarz
-
-
lockin, witaj w klubie. Poszedłem dziś do ortopedy, innego niż wkładał nogę w gips i uslyszałem, że tamten w sumie jest nieukiem, bo niepotrzebnie miałem longetę za kolano, zmienili ją na but gipsowy, bo to złamanie zrasta się nie 4, a 6 tygodni i w ten sposób też częściowo jestem uziemiony.
Komentarz
-
-
@AdamB
Jak najbardziej, tuż po zdjęciu gipsu, stracilem nieco z nogi ale glownie z uda i łydki. Samo kolano niestety dalej opuchniete
@pstrykacz
Jak w oryginale moje kolano też już pewnie nie będzie ale nogi nadal szt. 2, wiec płakać nie będę
@RafalekM
No trzymam kciuki
Ogólnie USG już miałem, ale g@*#o pokazało, w sensie że coś jest ale muszę mieć rezonans. Co do rehabilitacji to myślę że pójdzie szybko, w sensie że wczoraj było gożej niż dzisiaj, a dziś jest gorzej niż będzie jutro.
Komentarz
-
Komentarz